Постиженията на баскетболния ни отбор BGO Software Bulls

05 Aug 2016 - 3 min read BGO Software Bulls

След като подкрепихме младите футболни таланти от ФК Златоград, решихме да направим същото и с още един спортен отбор. Следващата ни инициатива е посветена на едни непрофесионални баскетболни звезди. Но не ги подценявайте. Само защото не са професионалисти не означава, че се движат като балерини по минно поле. Напротив. Те са като братя на Chicago Bulls и братовчеди на Miami Heat заради баскетболните си умения. Наричaни Sofia Bulls преди, но известни като BGO Software Bulls сега, група непрофесионални баскетболисти формират отбор, който става част от Националната Аматьорска Лига по Баскетбол (НАЛБ) в България. Стартирайки само като хоби, играчите се срещат във Facebook (това е силата на социалните мрежи) и четири години по-късно вече се утвърждават като един от най-добрите непрофесионални баскетбол отбори в най-голямата баскетболна лига в страната. Заменяйки няколко съотборници през годините, мъжете, които в момента играят за BGO Software Bulls са може би най-големите професионалисти сред непрофесионалистите. Вече имат няколко значими победи, като най важната е спечелването на четвъртото място в баскетболния шампионат за сезона 2012-2013.

BGO Software Bulls - снимка на отбора

Има два НАЛБ турнира. Първият от тях е Първенството, а вторият е Купа на Лигата. Тридесет и два отбора са разделени в две дивизии. Дванадесет от тях са разпределни в първа дивизия и двадесет са във втора, където са включени и BGO Software Bulls. Въпреки забързаното им ежедневие, биковете успяват да организират времето си по начин, който им позволява да играят осем мача на ден през уикенда и два мача през седмицата. Интересно е, че вече всеки мач ще бъде предаван на живо в YouTube канала им. Треньорът на BGO Software Bulls е Ярослав Тотев и капитан е Николай Стоянов. Имената на останалите играчи, сред които е нашият Senior Software Developer Георги Георгиев, са Николай Димов, Димитър Димитров, Николай Стоянов, Никос Стамулис, Иван Стайков, Йордан Чоранов, Пламен Димитров, Ярослав Тотев, Илиян Илиев, Красимир Димитров и Мартин Славов. През октомври тази година, М.Славов бе избран за най-ценния играч във втора дивизия за настоящия сезон 2015-2016.

От 2015 нататък, BGO Software спонсорира и официалното участие на биковете в мачовете от Аматьорската лига. Компанията ни вече им е осигурила баскетболните екипи, цветът на които съвпада с цвета на нашатa бранд идентичност.

Георги Георгиев - BGO Software Bulls

На въпроса какво ги мотивира да продължат с баскетбола след толкова много години, Георги Георгиев отговори: „Това, което ни кара да продължаваме е комбинацията от емоции, вълнение, желание, стимул и, най-вече, усещането, че правим нещо значимо. Всеки баскетболен мач, както и всяка тренировка са различни сами по себе си. И това е което поддържа интереса ни жив. Той никога не може да се изтощи.“

По време на шампионата на НАЛБ в София за настоящия баскетболен сезон, успеха на отбора е още по-голям. Биковете прибраха общо 13 победи и само 6 загубени игри за целия редовен сезон. Това ги хвръли директно към плейофите, където те завършиха девети и отново си спечелиха възможността да се състезават във втора дивизия през следващия сезон. Броят на индивидуалните победи доказва, че въпреки че BGO Software не са професионални баскетболисти, те могат да скачат също толкова високо. В този ред, Георги Георгиев получи титлата на най-полезен играч (MVP или Most Valuable Player) във втора дивизия на XIV кръг през сезон 2015-2016. Също така, той беше избран за MVP на месеца във втора дивизя през февруари 2016 г. и е един от участниците в All Star Game за сезона. Никос Стамулис е още един страхотен играч с големи постижения. Той е избран за най-ценен играч на XIII кръг в дивизия II за 2015-2016. Мартин Славов е MVP на II и VII кръг. Обратно през октомври 2015 г. той е и най-ценен играч на месеца. И накрая, но не на последно място, BGO Software Bulls лесно спечелиха още една награда. Тази, че са отборът с най-голям брой индивидуални награди за сеон 2015-2016 във втора дивизия.

гол-майсторът и програмист Георги Георгиев

На въпроса за това, какво по-точно им помогна да постигнат тези резултати, гол-майсторът и програмист Георги Георгиев отговори, че “Победата не се състои в това просто да бъдем на игрището по едно и също време. Важното е да бъдеш там за отбора.” Като Майкъл Джордан обобщава; “Талантът печели игри, но работата в екип и интелигентността печелят шампионата.” Респективно, добър играч е някой, който сам осъзнава таланта си, подобрява го, превръща го в силна страна и след това прави каквото е необходимо, за да постигне целта си. Но истинският победител, от друга страна, е играч, който играе за отбора и който прави отбора. Цитирайки Георги отново, “истинският победител е този, който разпознава, че най-добрите играчи в баскетбола често са тези, които печелят нещо по-голямо от перфектен изстрел. Те отбелязват ефективна колаборация, взаимно разбиране и спортсменство.“

В заключение, ние смятаме, че дори и най-малките неща са важни и вярваме, че всяка инвестиция в аматьорския спорт е инвестиция в истинския талан и истинския спорт.