Най-търсените езици за програмиране в България за 2016

30 Aug 2016 6 min read
BGO Software
programming languages

Понякога е трудно да се предскаже какво се крие зад ъгъла, когато говорим за иновативния свят на технологиите. Но това, което се знае със сигурност, е че нови тенденции, продукти, идеи и концепции се появяват всеки ден и се разпространяват като Троянски кон на компютър без антивирусна система. И наистина следващото технологично цунами може да се случи точно толкова бързо, колкото мигването с очи (или натискането на клавиш от клавиатурата, ако щеш). Когато такава трансформация в индустрията настъпи е важно да се реагира спрямо самата промяна. Ако не можеш да я предскажеш, опитоми я. Междувременно се опитвай да останеш конкурентноспособен и в крак с иновациите. Всичко на всичко, както е посочил Марк Ендрисън, „софтуерът изяжда света“, нали така? Или може би беше обратното… Същото обаче се отнася и до кодирането. Вариациите в ИТ индустрията водят и до вариации в практиките свързани с програмирането. Изискванията се променят, резултатите се променят, така че инструментите и механизмите трябва да се променят също. Днешните най-добре платени езици за програмиране може бързо да станат просто отживелица от миналото. Никой няма да бъде изненадан от този факт, просто защото точно този сектор расте и се развива постоянно. Проучването и обогатяването на твоето портфолио от програмни езици е начин да поддържаш темпо по-бързо от това на тълпата. И все пак, не искаш да инвестираш време и усилия в научаването на нещо, което вече е закърняло и е излязло от употреба. Затова, кои са най-търсените езици за програмиране през 2016г. в България?

Споделяме 9 топ езици за програмиране, търсени от работодатели, клиенти, програмисти, различни бизнес сфери и ИТ индустрията като цяло

таблица с най - използваните езици за програмиране - 2016г.

SQL е навсякъде. Използван от програмисти и специалисти, които работят с данни, както и от back-end разработчици, този език за програмиране е номер едно. Ако съдим по брой обяви в най-големия сайт за свободни позиции за работа в България, Jobs.bg, SQL е най-напред в класацията с 824 търсения до 30.08.2016г. Той е официално предназначен да помага на програмистите при работата и управлението на данни в база данни системи. Сега играе огромна роля при малки, средни и големи компании, банки, училища, университети, болници и други институции, чрез технологии като Microsoft SQL Server, MySQL и т.н. Част от най-големите платформи в световен мащаб, които инкорпорират такива технологии сa гигантите Google и Facebook, както и Adobe, DropBox и още. И както знаем, ако веднъж започнеш да работиш с данни, може просто винаги да продължиш да работиш с данни. Разчитането на специалист по база данни в такъв случай е решаващо!

През 2015г. ИТ обществата отпразнуваха 20-тата годишнина на Java. Ориентиран към обектите, този език за програмиране е разработен през 90-те, но до днешна дата запазва своето статукво като един от най-търсените езици не само сред българската ИТ общност, а и в света. Той се нарежда на второ място, като 818 обяви за работа в сайта изискват познание на Java. Той позволява на програмистите да разработват иновативен бизнес софтуер, мобилни приложения, мобилна операционна система и други. Игри като Angry Birds и Candy Crush сагата съществуват благодарение на този програмен език. Така че, ако имате идея за следващото най-готино приложение за Android, Java e вашият език. Научете го и експериментирайте, колкото си искате. И кой знае, може някой от вас да намери работа между големите играчи, които свободно търсят и наемат Java програмисти. Като Google например. Също така, много бизнес софтуер продукти на различни авиокомпании и правителствени агенции са писана на Java.

снимка с код

All-inclusive интерактивност на уебсайт? Готово! Богат интерфейс? Готово! Страхотно потребителско преживяване? Готово! И всичко това благодарение на JavaScript. Няма да е изненадващо да отбележим, че този език за програмиране е нещо, което почти всеки един работодател търси в CV-то на един програмист. Според резултатите от нашето проучване на базата на jobs.bg, JavaScript е на трето място с 562 търсения към днешна дата. И не случайно това е скриптовият език на трите главни “W”, или още World Wide Web. В допълнение, JavaScript е също вграден в някои от браузърите, които хората използват всеки ден – Firefox, Safari и Internet Explorer.

Без значение дали си начинаещ в общността от програмисти или вече имаш достатъчно опит в кодирането зад гърба си, PHP е правилният избор. Особено когато в 308 обяви може да видиш изречение като „Владеенето на PHP е предимство.“ Той е предназначен за създаване на динамични уеб страници и може да бъде вграден в HTML документи директно, без необходимостта да се ползва външен файл. Още повече, PHP дава възможност да се променят данните от бази данни, да се събира информация за формуляри, да се изпращат и получават бисквитки и повече. Има PHP разширения, които ще ви помогнат да създадете GUI приложения. Тъй като това е един от най-популярните езици за програмиране, PHP специалисти винаги ще бъдат търсени. В края на краищата, има повече от двеста милиона сайта, написани на този език (включително WordPress и Yahoo) и всички от тях се нуждаят от поддръжка или модернизация. Накрая, собствениците на бизнес изискват достатъчно познания по PHP от работодателите си, защото той им позволява да се изградят форуми, блогове и да се печелят допълнителни приходи онлайн, благодарение на интегрирането на решения за електронна търговия.

Разработен в началото на 2000 г. от Microsoft, C# също е част от семейството на C езиците. Нещата, които го правят толкова ценен и търсен в България са неговата простота, многообразието и способността да се използва в множество компютърни платформи. Можете да го използвате за създаване на софтуер за Windows, да напишете приложения за Windows, да разработите native мобилни приложения и повече. И най-вече, можете да го видите като изискване в 210 обяви на сайта.

хора пред компютри седящи един срещу друг

Със 142 търсения в обявите за работа, можем да кажем, че C++ е като C на стероиди. Този програмен език се търси заради голямата степен за надеждност, производителност, изключително гъвкави функции (позволяващи обектно-ориентирано програмиране) и ефективни цели. Той се използва за разработване на сървърни платформи, десктоп приложения на по-високо ниво (счетоводен софтуер, например) и много други големи системи. C++ е първият избор, особено когато става въпрос за търговски алгоритми, компютърни графични драйвери, софтуер за анимация и така нататък. Езикът се използва от водещи студия за компютърни анимации като Disney, DreamWorks и Pixar.

Този език за програмиране заема седмото място, като търсачката генерира 133 свободни позиции за работа, които изискват познание и работа с Python. Той е интерактивен и обектно-ориентиран език. Характеризира се със добра четливост и сравнително лесни за употреба библиотеки. Ползва се както за мобилни приложения, така и за изграждането на уебсайтове. Част от платформите, които са разработени на базата на Python са Instagram и Pinterest.

Въпреки че броят търсения е изчислен на скромните 46 работни позиции, Ruby е фаворит сред програмистите, които работят на свободна практика (или наричани още „фрийлансъри“). Също така, той се ползва за нишови проекти и от стартиращи фирми. Този език е най-вече търсен за това, че представлява модернизирана алтернатива на стандартните езици за програмиране като С. Неговият естествен синтаксис, лесен за четене код и лесното му научаване не позволяват на популярността му да изчезне и през 2016г. Един от водещите световни социални сайтове, Twitter, е построен върху Ruby с помощта на Rails framework.

таблет показващ html код

Apple се превърна в постоянен хит за много хора по целия свят. И когато Mac-овете и iPhone-ите продължават да бъдат толкова известни, логично е да се подразбира, че собственият език за програмиране на Apple се превръща в търсен избор, който просто ще промени играта. Умението да програмираш на Swift наистина може да те направи създателят на следващото убийствено приложението за iPhone 8, например. А кой не би искал това? Едни от фирмите, които вече са предвидили и усетили предимствата на Swift на глобално ниво са LinkedIn и American Airlines. Числото на компаниите в България, които търсят iOS разработчици е 18 на този етап. Но това не означава, че няма да скочат бързо нагоре. Както вече споменахме, индустрията се развива с феноменална скорост.

Печелейки наградата за най-добрите езици за програмиране през 2016 г., дали според вас SQL, Java, JavaScript, PHP, C#, C++, Python, Ruby и Swift ще продължат да бъдат победители и през 2017г.?

What’s your goal today?

wyg icon 01

Hire us to develop your
product or solution

Since 2008, BGO Software has been providing dedicated IT teams to Fortune
100 Pharmaceutical Corporations, Government and Healthcare Organisations, and educational institutions.

If you’re looking to flexibly increase capacity without hiring, check out:

On-Demand IT Talent Product Development as a Service
wyg icon 02

Get ahead of the curve
with tech leadership

We help startups, scale-ups & SMEs create cutting-edge healthcare products and solutions by providing them with the technical consultancy and support they need to break through.

If you’re looking to scope and validate your Health solution, check out:

Project CTO as a Service
wyg icon 03

See our Case Studies

Wonder what it takes to solve some of the toughest problems in Health (and how to come up with high-standard, innovative solutions)?

Have a look at our latest work in digital health:

Browse our case studies
wyg icon 04

Contact Us

We help healthcare companies worldwide get the value, speed, and scalability they need-without compromising on quality. You’ll be amazed of how within-reach top service finally is.

Have a project in mind?

Contact us
chat user icon

Hello!

Did you know that BGO Software is one of the only companies strictly specialising in digital health IT talent and tech leadership?

Our team has over 15 years of experience helping health startups, Fortune 100 enterprises, and governments deliver leading healthcare tech solutions.

If you want to explore your options, would you like to book a free consultation call today?

Yes

It’s a free, no-obligation, fact-finding opportunity. You’ll have a friendly chat with our team, ask any questions, and see how we could help in detail.