Честит Ден на Системния Администратор!

31 Jul 2015 4 min read
BGO Software
Happy sysadmin day

Сигурна ли е вашата мрежа? Актуализиран ли е вашият компютър и работи ли? Стабилна ли е ИТ-инфраструктурата на компанията, в която работите или управлявате? Ако отговорът е да, това е така не поради някаква магия. Има един човек, който отговаря за правилното функциониране на всички системи и приспособления и това е администратора на системата, най-често цитиран като сисадмин. Сисадмините убиват компютърни вируси, възвръщат сървъри от мъртвите, оправят програми, които са се разбили … и да, свързват отново, ОНЗИ кабел ЕТО ТАМ, който някак си е бил пренебрегнат ОТНОВО, и който, следователно, е причината поради която нещо не се включва. Това обаче са именно онези хора, които се превръщат в забравените герои на забързаната ИТ всекидневност. Осъзнавайки липсата на очевидно признаване за това, което всъщност правят системните администратори, Тед Кекатос съумява да промени играта през 2000 г. Това, което започва като на шега се трансформирана в Национален Ден За Почитане на Системния Администратор (National System Administrator Appreciation Day). Празникът се чества в много страни в последния петък през юли всяка година, за да се изрази благодарност към тези специалисти. Този конкретен ден вече се отбелязва от различни ИТ сайтове като ThinkGeek и CafePress, които съставят редица конкурси, ексклузивни оферти и отстъпки на продукти. Има и Интернет картички и „filk“ песни, които също почитат деня на сисадмина.

Поради предстоящия такъв ден, ние зададохме няколко въпроса на нашия сисадмин гуру, Иван Ангов. И ето как той отговори.

  • Какво точно е „сисадмин“?

Иван Ангов - BGO Software sysadmin

Момче за всичко. Не, шегувам се. Въпреки че често системните администратори са поставяни много близо до това определение. Или поне повечето хора мислят така. Но сериозно сега. Най-общо казано, системният администратор е човек, който управлява ИТ-инфраструктурата на една компания, мрежата за OSPF, BGP, VPN и VoIP. Това е и човекът, който се грижи за сигурността на данните, сървъри, DNS и много други системи. В моя случай, аз съм човекът, който конфигурира всички тези неща, а след това правя така че те да работят безотказно и надеждно. Интересно е, че 99.9% от хората смятат, че системният администратор е някой, който само сменява батерията на мишката. Вярно е, че тя е част от задълженията ни, но както можете да видите, има много по-интересни неща, за които сисадминът е отговорен.

Аз лично мисля, че е важно да се отбележи, че сисадминът, или най-малко един истински Сисадмин, няма определени работни часове. Той е онлайн 24/7/365 дни в годината. Системните администратори работят в събота и неделя, когато всички останали почиват. Това е необходимо, за да може да преконфигурират мрежата, да направят необходимата поддръжка на сървъри за електронна поща и да покрият всички други неща, които не са могли да завършат, през работното време, когато всеки друг е използвал ИТ инфраструктурата.

В обобщение, истинските системни администратори посвещават 100% от себе си на професията си. Те винаги носят раница, която съдържа един лаптоп и най-малко две USB-та с 3G памет. Защо? Защото трябва да са готови да спасят ИТ инфраструктурата по всяко време и навсякъде в случай, че нещо се случи. И това е всъщност неизбежно, защото винаги се случва нещо. Особено, ако сте решили да вземате почивен ден и да отидете в планината или на морето и сте на 400 км. далеч от офиса и центровете за данни. Това е като все едно да оставя кучето си у дома и да се надявам, че то няма да изяде мебелите. Или кабелите.

  • Вярно ли е, че най-важното умение, което системните администратори трябва да овладеят е решаването на проблеми и ако да, защо?

Да и не. Системният администратор трябва да има много умения. Без съмнение, важно е да решаваш всякакви видове проблеми. Въпреки това, системният администратор трябва да се стреми да конфигурира и избира неща, за да се посочи какви потенциални проблеми могат да възникнат и как те могат да бъдат предотвратени по-рано.

Разбира се, всяка област изисква много опит и знания. Въпреки това е важно нещата да се правят с идеята предпоставките на един проблем да се сведат до минимум. Проблеми винаги ще се появяват в динамичния свят, в който ние живеем и в самата природа на технологиите. И ние трябва да ги решим. Всичко в ИТ индустрията се развива много по-бързо. Нуждите на различни фирми и изискванията на хората растат. Ето защо, за да работи в съответствие с тази прогресивност, системният администратор трябва постоянно да актуализира своите умения и знания.

За да бъде сисадмин-господар, човек трябва да може не само да поправя проблемите, но и да ги предвиди, така че да може да се отстранят до минимум. И типично за един системен администратор ще завърша с нещо извън темата. Архивирайте, архивирайте и архивирайте. Има два вида хора на планетата – първият вид се нуждае от архивиране сега, и втория тип ще се нуждае от него в най-скоро време.

Затова покажете признателност към системния администратор. Свалете вирус, измъкнете кабел, изхвърлете батерията на мишката и викнете системния администратор. Кажете му, че имате нужда от помощта му и го накарайте да се чувства значим.

 

What’s your goal today?

wyg icon 01

Hire us to develop your
product or solution

Since 2008, BGO Software has been providing dedicated IT teams to Fortune
100 Pharmaceutical Corporations, Government and Healthcare Organisations, and educational institutions.

If you’re looking to flexibly increase capacity without hiring, check out:

On-Demand IT Talent Product Development as a Service
wyg icon 02

Get ahead of the curve
with tech leadership

We help startups, scale-ups & SMEs create cutting-edge healthcare products and solutions by providing them with the technical consultancy and support they need to break through.

If you’re looking to scope and validate your Health solution, check out:

Project CTO as a Service
wyg icon 03

See our Case Studies

Wonder what it takes to solve some of the toughest problems in Health (and how to come up with high-standard, innovative solutions)?

Have a look at our latest work in digital health:

Browse our case studies
wyg icon 04

Contact Us

We help healthcare companies worldwide get the value, speed, and scalability they need-without compromising on quality. You’ll be amazed of how within-reach top service finally is.

Have a project in mind?

Contact us
chat user icon

Hello!

Did you know that BGO Software is one of the only companies strictly specialising in digital health IT talent and tech leadership?

Our team has over 15 years of experience helping health startups, Fortune 100 enterprises, and governments deliver leading healthcare tech solutions.

If you want to explore your options, would you like to book a free consultation call today?

Yes

It’s a free, no-obligation, fact-finding opportunity. You’ll have a friendly chat with our team, ask any questions, and see how we could help in detail.