Aуторсинг в цяла Европа

България – Най-атрактивната Дестинация за ИТ Аутсорсинг

27 May 2015 - 6 min read

През последните години потенциалът на ИТ индустрията в България се разви главоломно и продължава да набира скорост, която ще позволи на този сектор да достигне до нови върхове. Много са факторите, които обуславят успешния ход на ИТ бизнеса  и по този начин трансформират България в една от най-атрактивните локации за ауторсинг в цяла Европа. Привличайки огромен брой национални и международни клиенти, местни и външни фирми, офшор инвеститори, Информационните Технологии се формират като най-скорострелно напредващият сектор в нашата държава

БЪЛГАРИЯ – НАЙ-АТРАКТИВНО МЯСТО ЗА ИТ АУТСОРСИНГ В ЕВРОПА

аутсорсинг

(Photo Credits: AT Kearney и tigermine.com)

За 2014г., стабилното развитие на тази индустрия в България е отбелязано на глобално ниво. В проучване на AT Kearney, страната ни заема едно от челните места в класацията за “Top 12 Global Offshore Services Locations”. Най-интересното тук е, че България получава девето място и е единствената европейска държава, която е с позиция в топ 10. Изчислителният индекс на компанията взема под внимание 51 държави, като разчита на 25 стандартни измервания, включващи три основни показателя – финансова атрактивност, бизнес среда, умения и наличност на хората, реализирани в този бизнес. Тези показатели за страната ни са извънредно високи, като така я поставят на солидна позиция, която гарантира, че осъществяването на даден бизнес тук е повече от изгодно.

Традиционно вече за нас, и през 2015 бурният прогрес на аутсорсинга в държавата отново ни подрежда на лидерско място в поредната класация. В рамките на една година България се е изкачила с 11 позиции напред, за което свидетелства проучването на Cushman & Wakefield. За 2015 година, тя заема впечатляващото трето място за най-желана и предпочитана аутсорсинг дестинация, което й позволява да затвърди позицията си в сферата на изнесените услуги. Самото проучване обхваща 36 страни от целия свят, а подреждането се базира върху условията за бизнес развитие, възможните рискове, както и разходи. Същата година по време на официалната церемония European Outsourcing Association Awards (EOAA – част от NOA, Великобритания) провела се на 8 октомври, 2015 г. в Лисабон, Португалия, България е победител и печели първо място в категорията “офшоринг дестинация на годината”.

Влиянието на страната на световната пазарна ИТ икономика се отбелязва и в редица други проучвания. В това число и най-новият доклад за глобална конкурентоспособност 2014-2015 (Global Competitiveness Report 2014-2015). В него, Световният Икономически Форум (World Economic Forum) класира България на 54-то място от общо 144 страни от целия свят. Така за трета поредна година страната ни подобрява своя резултат и изпреварва редица други страни от ЕС, включително Румъния, Унгария, Словения, Словакия, Хърватия и Гърция. Според The Networked Readiness Index 2016, включен в същия доклад, от 139 държави, България се позиционира 69-та.

Ще попитате какви са и тазгодишните резултати от класацията на AT Kearney. И макар, че в 2016 AT Kearney Global Services Location Index страната ни е номер 12, индикаторите за промяна са положителни. Причините за този резултат за тази година са незначителни увеличения на данъци и регулаторни разходи. Щастливата новина, обаче е, че въпреки тези предизвикателства, пак попадаме сред първенците. Единствената европейска държава преди нас в класацията е Полша.

СПОРЕД ПРОУЧВАНЕТО НА AT KEARNEY БЪЛГАРИЯ ПРЕДЛАГА ЧЕТИРИТЕ ОСНОВНИ СЕГМЕНТА, КОИТО ВСЯКА ЕДНА АУТСОРСИНГ КОМПАНИЯ ИЗИСКВА И ТЪРСИ

Катапултирането на България пред нейните бизнес опоненти и поставянето й на водеща позиция все още се дължи на няколко ключови предимства. Консултанти посочват, че най-голяма тежест и влияние имат ниските данъци, както и ниските разходи за труд в Европейския съюз. Друг водещ фактор е наличието на опитни, обучени и квалифицирани кадри, които отговарят на нуждите на компании в сферата на аутсорсинга, на бизнес процеси (BPO или business process outsourcing) и центровете за изнесени услуги. Висок дял имат и квалифицираните кадри, които владеят повече от един чужд език.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИТ ЦЕНТЪР

аутсорсинг

(Photo Credits: Eurostat)

Въпреки че 95% от ИТ услугите и респективно ИТ аутсорсингът са съсредоточени в София, където през 2014 са сключени 49% от сделките за наем на този пазар, Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton заявява, че: „През последните месеци наблюдаваме засилено търсене на офис площи от страна на BPO и IT компании в големи градове като Пловдив, Варна и Бургас.“ Така, нарастващият интерес към ИТ индустрията води до разширяване на бизнеса и започва да обхваща нови територии в страната, пренасяйки се извън столицата. Мащабният интерес, който много чуждестранни компании насочват към България е регулиран основно от факта че:

 • Наличен е достъп до публично и частно финансиране
 • България има много добра инфраструктура и благоприятно стратегическо разположение, което позволява на инвеститори отвън да работят с минимални разходи
 • Българската работна сила се характеризира с мулти езикова култура
 • Около 98% от учениците изучават поне един чужд език в гимназията, а 73% най-малко два (включително немски, френски, испански или руски), което се превръща в неизменно качество, предпочитано от много лидери на компании, при набирането на нов персонал и търсенето на място за нови инвестиции

Наистина частният сектор е механизмът, който движи иновациите в страната, а ИТ бизнесът представлява един от малкото, които значително допринасят към българската икономика. Същевременно обаче, въпреки високата си добавена стойност, както и факторите обуславящи завишена конкурентоспособност, съществува един основен проблем – липса на достатъчно ИТ кадри, много свободни места и образователна система, която се нуждае от модернизиране. В тази връзка, частният бизнес сектор се фокусира върху проекти, целящи овладяване и развитие потенциалът на една бъдеща критична маса от ИТ специалисти.

BGO SOFTWARE

Като софтуерна компания, ние в  BGO Software знаем колко важно е да работиш с най-добрите експерти и да предлагаш най-добрите услуги. Само така може да надскочим конкуренцията и да преодолеем предизвикателствата, които индустрията крие. Нашата роля, както и ролята на много други технологично- и софтуерно-ориентирани бизнеси е да създаваме работни места, които обещават по-добро кариерно и личностно развитие.

За да задействаме промяната, която искаме да видим, заедно с помощта на нашата НПО „От Любов към България“ създадохме безплатна „Уеб Академия“ в гр. Пловдив. Виждайки успешния развой на инициативата, която ни позволи да сертифицираме повече от 300 програмисти след първите шест месеца, ние създадохме още една безплатна ИТ академия. Този път в гр. Стара Загора, която има за цел да възроди града като модерен и иновативен център на информационните технологии и да даде реален шанс за успех на всеки, който пожелае.

По този начин, чрез безплатните курсове по програмиране, които провеждаме и високите резултати, които показват нашите вече обучени ИТ специалисти, и всичко това в рамките на по-малко от година, ни карат да вярваме, че все повече компании ще последват нашия пример и ще спомогнат за развитието на най-проспериращата и високо платена индустрия в страната.

В този ред на мисли, с качествените ни услуги и продукти, уменията, и най-вече опитът натрупан през годините, както и отношението към клиентите, ние предоставяме най-разнообразни ИТ решения. Част от тях са:

 • Уеб приложения – Telerik Kendo UI, ASP.NET MVC, Web API, Entity Framework, Microsoft SQL Server, PHP – Laravel, Symfony, MySQL, PostgreSQL
 • Мобилни приложения – AppBuilder, HTML5, C++, Java, Objective-C, Swift, C#
 • Уебсайтове – HTML5/ CSS, Kendo UI, JavaScript/jQuery, SVG, Twitter Bootstrap Library, WordPress CMS etc.
 • ИТ консултантски услуги и тренинги

Водени от желанието да допринасяме към ИТ сферата с още по-голям набор от услуги, ние предлагаме успешни решения като:

И много други софтуерни решения, които предлагат най-доброто качество и най-високата ефективност за клиентите и потребителите.

КОИ ДЪРЖАВИ АУТСОРСВАТ В БЪЛГАРИЯ?

 • Франция
 • Германия
 • Полша
 • САЩ
 • Англия
 • Русия
 • Испания
 • Китай

ИТ бизнесът в България предлага подходящи условия за по-нататъшен растеж и развитие. Страната ни е свързана с редица предимства и възможности, които я обуславят като предпочитана аутсорсинг дестинация както на този етап, така и в близкото бъдеще.

ДОРИ БРИТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО АУТСОРСВА ДО БЪЛГАРИЯ

Не е случайно, че Министерството на здравеопазването на Великобритания се доверява именно на нас в BGO Software за разработването и поддържането на HARP проекта. Важността на този проект сам по себе си потвърждава високото качество на услугите, които България предлага като ИТ център. Причините, които стоят зад това са много и с развитието на сектора те се променят по начин, който им позволява да следват всички актуални тенденции и иновации.

ОБМИСЛЯТЕ ДА АУТСОРСВАТЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ?

В случай, че искате да се доверите на аутсорсинг услугите в нашата страна или обмисляте да установите своя бизнес и компания тук, шансът да успеете е повече от сигурен! А за да може да си върнем първото място за най-предпочитана ИТ дестинация, следвайте примерите и успешните истории, които ние в BGO Software създаваме.

0 0 vote
Article Rating