Предизвикателство: Баскетбол за всички. Баскетбол навсякъде.

21 Dec 2017 - 4 min read баскетбол

Една легенда си отива от България и ангелите я чакат на небето. Но кажи им да си чакат! Баскетболът още не е мъртъв!

/Възраждане на баскетбола: Ниво на трудност – горе-долу невъзможно./

Това е игра за всеки. Само не и за България и българите. Поне така се е случило в последните няколко години. Започвам с лека доза песимизъм, но обещавам до края на редовете да градирам. Завършекът ще бъде обнадеждаващ. Един вид „Basketball: New Hope”. Надявам се обаче съобщението да не остане непрочетено. Или по-лошото – просто seen-ато и не отговорено. Повече призраци не са ни необходими.

/Възраждане на баскетбола: Ниво на трудност – мъчително./

Да развиваш тази игра в страна като нашата е по-трудно отколкото да излезеш от София през Владая около 18:00/18:30 часа в някой задръстен (в буквалния смисъл) петък. Преди Коледа. Но пък за сметка на това, да вдишваш баскетбол и да издишаш баскетбол е наистина (НАИСТИНА) елементарно. Просто защото е заразно.

Вече от няколко години в BGO Software се опитваме да възродим играта в България. Топката е хвърлена. Остава само да уцелим коша.

/Възраждане на баскетбола: Ниво на трудност – почти възможно./

През 2015-та година за първи път се замесихме по най-искрения начин в спорта с оранжевата топка. Тогава станахме спонсор на баскетболни отбор Sofia Bulls (който е вече познат като BGO Software Bulls).

През 2016-та подкрепихме и бяхме пряк участник в Националния финален турнир по баскетбол за аматьори. Но като че ли нещо все не стигаше. Нещо все не беше достатъчно. Я условията за турнирите не бяха на ниво. Я някой друг спонсор гледаше собствените си облаги. Типично по български. Но пък не спряхме. Не се отказахме. И ако в баскетбола времето за атака е 24 секунди, заедно с Българско Баскетболно Общество (ББО) се устремихме към това да действаме СЕГА, подобрявайки условията и спортната култура в България. И най-вече, приобщавайки всички навсякъде – независимо колко е лесно и независимо колко е трудно. Независимо от условията, от града, селото, възрастта и опита. Защото това е тази спортна солидарност, за която всеки говори. Всички и навсякъде – без никакви изблици на ограничения.

/Възраждане на баскетбола: Ниво на трудност – поносимо./

Месецът е март. Годината 2017. Поводът – създаването на BGO Software Basketball League. Брой на отборите – 43. Градовете – 18. Играчите – 650.

Месецът е юни. Годината 2017. Поводът – Amateur Final 8 Knockout Турнир в Самоков на BGO Software Basketball League, който се превърна и в първия официално признат и подкрепен от Българска Федерация Баскетбол (БФБ) турнир за аматьори в страната ни.

Месецът е декември. Годината 2017. Поводът – 1 сезон по-късно. Отборите – от 43 този сезон станаха 51. Мотивацията и надеждата – безбройни и безкрайни.

/Възраждане на баскетбола: Ниво на трудност – улеснено./

Месецът е декември. Годината 2017. Поводът – спасяването на една легенда – баскетбола. Без DMS Basketball. Без SMS-и. Без байпас и поддържащи системи. Аматьорският баскетбол трябва и заслужава да бъде развит, заради талантите и големия интерес, които иначе просто ще се пропилеят.  ББО са тези, които стартираха със силното желание за успех от спортна страна, а ние от BGO Software повярвахме, че това е възможно.

Въпросът ми към всички вас е – можете ли да повярвате и вие?

/Възраждане на баскетбола: Ниво на трудност – повече от възможно./

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО – БАСКЕТБОЛ ЗА ВСИЧКИ. БАСКЕТБОЛ НАВСЯКЪДЕ.

Базирана на водещата кауза зад нашата лига – #баскетболзавсички #баскетболнавсякъде – идеята е много проста. Целта е да съживим „баскетболестта“ в страната ни. Да я разпрострем. Да заразим младите и бъдещите баскетболни звезди в България. Да обнадеждим обезнадеждените играчи. Да събудим затихналите. Да напомним на забравилите. Да вдъхновим всички и всеки. Имаме нужда от твоята помощ, за да доразвием постигнатото от нас, ББО и всички отбори дотук.

Не е срамно да признаеш, че сам е трудно. Срамно е да кажеш „Аз не мога.“ Затова ни е необходимо баскетболно цунами, което да ни отнесе като фурор.

КАК? Без значение дали си професионален баскетболист, любител, състезател от училищния отбор, малък, голям, възрастен, сноубордист, футболист, волейболист, таксиметров шофьор, опитай се да задвижиш Майкъл Джордана в себе си. Обърна се с гръб към кош (някаква форма на кош), кажи „Приех предизвикателството: Баскетбол за всички. Баскетбол навсякъде.“  и хвърли импровизирана баскетболна топка в импровизирания кош. Накрая предизвикай твой приятел. Направи го докато си записваш селфи-видео или накараш някой друг да те заснеме. Улови емоцията. Улови резултата. Няма значение къде си – в офиса, на пистата докато караш ски или сноуборд, на игрището, в парка. Огледай се. Прицели се. Стреляй. Вкарай. Предизвикай някой друг. Предай нататък.

Качи видеото във фейсбук страницата си и направи публикацията публична. Използвай @BGO Software Basketball League, за да отбележиш официалната страница на лигата, тагни и името на приятеля, който си предизвикал и не забравяй да напишеш хаштаговете #баскетболзавсички #баскетболнавсякъде.

Ако успеем с идеята си, ако успеем да предизвикаме това цунами, ще може да доразвием и втората цел на предизвикателството. Тя е обвързана с вече съществуваща кауза, позната с името „ТИ ИЗБИРАШ МАЧ ЗА #200 ФЕНА!”. Така не просто ще съживим баскетболната култура у нас, но и ще помогнем на още една изключителна инициатива. Благодарение на нея, пряко излъчване в YouTube канала Basketball TV и Facebook може да получи всяка една баскетболна среща – от двубой между приятели в близкия училищен двор, през избран мач от първенството за подрастващи, до игра от аматьорската лига или професионален шампионат.

Баскетболът в България има нужда от помощта на хора, които нямат сърце, а пулсираща оранжева топка отляво.

Дано да видиш съобщението. Дано не го подминеш. Дано го прочетеш. Дано се включиш…

Както казах, топката е хвърлена. Остава само да уцелим.