BGO Software Баскетболна Лига: Променяме Играта в България

22 Mar 2017 - 3 min read amateur basketball

Баскетболът е не просто игра на уменията. Това е отборна игра, където всеки един играч във всеки един момент от даден четиридесет минутен мач допринася за отбелязването на решаващата точка. Правилната стратегия, ефективната тактика, отлично синхронизираният подход, хъсът за победа и най-вече силата на мотивацията, се превръщат в онези двигатели, които изграждат една среда на постоянство, доверие, отговорност, цялостност и заедност. И ако в баскетбола времето за атака е 24 секунди, ние се стремим да подобрим условията и спортната култура в България сега и за в бъдеще, създавайки BGO Software Баскетболна Лига.

Аматьорският баскетбол трябва и заслужава да бъде развит, заради талантите и големия интерес, които иначе просто ще се пропилеят. Българското Баскетболно Общество (ББО) са тези, които стартираха със силното желание за успех от спортна страна, а ние от BGO Software повярвахме, че това е възможно. И ако на пръв поглед двете организации изглеждат коренно различни, то обединявайки ги доказваме, че спортът и бизнесът могат да работят заедно в името на една по-добра мисия – сбъдването на мечтите на хората. Още през изминалата година станахме спонсор на Националния Баскетболен Турнир за Аматьори на ББО, проведен в Габрово. А днес го превръщаме в традиция благодарение на BGO Software Баскетболна Лига. За първи път в страната ни ще се провежда Национален Аматьорски Шампионат по баскетбол, който да достига и обхваща всяка точка на България.

BGO Software Баскетболна Лига

Фокусирахме се върху аматьорския спорт, и по-конкретно баскетбола, защото той е силно ощетен. Въпреки желанието на непрофесионалните спортисти, някои отбори не успяват да се включат в шампионати и първенства поради простата причина, че липсват необходимите средства и подкрепа. За да може да променим цялостната картина, ние от BGO Software избрахме да инвестираме в спорта. А инвестирайки в него, инвестираме в хората и техните интереси, като по този начин ги правим част от нещо значимо.

Създадохме лига за непрофесионалисти – BGO Software Баскетболна Лига (ББЛ), за да направим българския баскетбол достъпен и функциониращ по най-ползотворния и резултатен начин. Само за няколко месеца към лигата се присъединиха над 40 отбора от 18 различни градове в страната, включително Велико Търново, Свищов, Троян, Габрово, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Генерал Тошево, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград, Куклен и други. С приблизително 650 състезатели до този момент, доказваме, че сме способни да предефинираме статуквото и по този начин допринасяме за развитието на аматьорския спорт и в частност баскетбола у нас. Началото на нашата кауза в подкрепа на непрофесионалния спорт в страната бележим със създаването на отбора BGO Software Bulls. И за да може още повече да допринесем за доброто у нас, всеки мач организиран и провеждащ се в лигата, ще се обвързва с благотворителна инициатива.

Освен благотворителната ни фондация „От Любов към България“, безплатната „Уеб Академия“ в Пловдив и Стара Загора и ФК “Златоград”, ние от BGO Software спонсорираме и Българското Баскетболно Общество, наред с всички негови инициативи и събития.

BGO Software Баскетболна Лига

Орлин Атанасов (най-вдясно на снимката), председател на Българско Баскетболна Общество, коментира: “Ако оставим аматьорската баскетболна игра в страната ни да се практикува разпокъсано и без стратегия, то нейното развитие би било възпрепятствано от постоянната турбулентност от последните 20 години. С подобна подкрепа от прогресивно мислещи хора, нещата могат много бързо да се променят. Аз вярвам, че това, което постигаме с помощта на BGO Software в рамките буквално на месеци е само началото на развитието на баскетболния потенциал в България. Най-доброто тепърва предстои.“

Настоящият сезон все още не е приключил, но градацията и интересът продължават да набират скорост. С развитието на аматьорския баскетбол правим баскетбола достъпен за все повече хора из цяла България. Баскетболните ентусиасти, фенове, играчи, хора от всякакви възрастови категории и опит имат възможността да практикуват това, в което са най-добри, а факт е, че играта на така наречените аматьори е на изключително професионално ниво. Сега всички те имат шанса да демонстрират невероятно баскетболно IQ и талант, защото BGO Software Баскетболна Лига (ББЛ) създава професионални условия за непрофесионалисти.

Това, с което измерваме обхвата на постиженията в лигата е ефектът върху конкретната общност от баскетболни играчи; удовлетвореността им от условията, в които играят и организират баскетболните мачове; изградената любов към този спорт; и собствената им увереност, че баскетболът за аматьори е сигурен №1 спорт в България, който бележи точки с „джъмп шотс“. Легендата Майкъл Джордан казва, че „Някои хора искат нещо да се случи. Други мечтаят да се случи. Останалите просто го правят.“ В края на краищата, успехът е на един кош разстояние наистина. А ние сме решени да стреляме право в целта.