България – Най-атрактивната Дестинация за ИТ Аутсорсинг

27 May 2015 6 min read
BGO Software
Aуторсинг в цяла Европа

През последните години потенциалът на ИТ индустрията в България се разви главоломно и продължава да набира скорост, която ще позволи на този сектор да достигне до нови върхове. Много са факторите, които обуславят успешния ход на ИТ бизнеса  и по този начин трансформират България в една от най-атрактивните локации за ауторсинг в цяла Европа. Привличайки огромен брой национални и международни клиенти, местни и външни фирми, офшор инвеститори, Информационните Технологии се формират като най-скорострелно напредващият сектор в нашата държава

БЪЛГАРИЯ – НАЙ-АТРАКТИВНО МЯСТО ЗА ИТ АУТСОРСИНГ В ЕВРОПА

аутсорсинг

(Photo Credits: AT Kearney и tigermine.com)

За 2014г., стабилното развитие на тази индустрия в България е отбелязано на глобално ниво. В проучване на AT Kearney, страната ни заема едно от челните места в класацията за “Top 12 Global Offshore Services Locations”. Най-интересното тук е, че България получава девето място и е единствената европейска държава, която е с позиция в топ 10. Изчислителният индекс на компанията взема под внимание 51 държави, като разчита на 25 стандартни измервания, включващи три основни показателя – финансова атрактивност, бизнес среда, умения и наличност на хората, реализирани в този бизнес. Тези показатели за страната ни са извънредно високи, като така я поставят на солидна позиция, която гарантира, че осъществяването на даден бизнес тук е повече от изгодно.

Традиционно вече за нас, и през 2015 бурният прогрес на аутсорсинга в държавата отново ни подрежда на лидерско място в поредната класация. В рамките на една година България се е изкачила с 11 позиции напред, за което свидетелства проучването на Cushman & Wakefield. За 2015 година, тя заема впечатляващото трето място за най-желана и предпочитана аутсорсинг дестинация, което й позволява да затвърди позицията си в сферата на изнесените услуги. Самото проучване обхваща 36 страни от целия свят, а подреждането се базира върху условията за бизнес развитие, възможните рискове, както и разходи. Същата година по време на официалната церемония European Outsourcing Association Awards (EOAA – част от NOA, Великобритания) провела се на 8 октомври, 2015 г. в Лисабон, Португалия, България е победител и печели първо място в категорията “офшоринг дестинация на годината”.

Влиянието на страната на световната пазарна ИТ икономика се отбелязва и в редица други проучвания. В това число и най-новият доклад за глобална конкурентоспособност 2014-2015 (Global Competitiveness Report 2014-2015). В него, Световният Икономически Форум (World Economic Forum) класира България на 54-то място от общо 144 страни от целия свят. Така за трета поредна година страната ни подобрява своя резултат и изпреварва редица други страни от ЕС, включително Румъния, Унгария, Словения, Словакия, Хърватия и Гърция. Според The Networked Readiness Index 2016, включен в същия доклад, от 139 държави, България се позиционира 69-та.

Ще попитате какви са и тазгодишните резултати от класацията на AT Kearney. И макар, че в 2016 AT Kearney Global Services Location Index страната ни е номер 12, индикаторите за промяна са положителни. Причините за този резултат за тази година са незначителни увеличения на данъци и регулаторни разходи. Щастливата новина, обаче е, че въпреки тези предизвикателства, пак попадаме сред първенците. Единствената европейска държава преди нас в класацията е Полша.

СПОРЕД ПРОУЧВАНЕТО НА AT KEARNEY БЪЛГАРИЯ ПРЕДЛАГА ЧЕТИРИТЕ ОСНОВНИ СЕГМЕНТА, КОИТО ВСЯКА ЕДНА АУТСОРСИНГ КОМПАНИЯ ИЗИСКВА И ТЪРСИ

Катапултирането на България пред нейните бизнес опоненти и поставянето й на водеща позиция все още се дължи на няколко ключови предимства. Консултанти посочват, че най-голяма тежест и влияние имат ниските данъци, както и ниските разходи за труд в Европейския съюз. Друг водещ фактор е наличието на опитни, обучени и квалифицирани кадри, които отговарят на нуждите на компании в сферата на аутсорсинга, на бизнес процеси (BPO или business process outsourcing) и центровете за изнесени услуги. Висок дял имат и квалифицираните кадри, които владеят повече от един чужд език.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИТ ЦЕНТЪР

 

аутсорсинг(Photo Credits: Eurostat)

Въпреки че 95% от ИТ услугите и респективно ИТ аутсорсингът са съсредоточени в София, където през 2014 са сключени 49% от сделките за наем на този пазар, Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton заявява, че: „През последните месеци наблюдаваме засилено търсене на офис площи от страна на BPO и IT компании в големи градове като Пловдив, Варна и Бургас.“ Така, нарастващият интерес към ИТ индустрията води до разширяване на бизнеса и започва да обхваща нови територии в страната, пренасяйки се извън столицата. Мащабният интерес, който много чуждестранни компании насочват към България е регулиран основно от факта че:

  • Наличен е достъп до публично и частно финансиране
  • България има много добра инфраструктура и благоприятно стратегическо разположение, което позволява на инвеститори отвън да работят с минимални разходи
  • Българската работна сила се характеризира с мулти езикова култура
  • Около 98% от учениците изучават поне един чужд език в гимназията, а 73% най-малко два (включително немски, френски, испански или руски), което се превръща в неизменно качество, предпочитано от много лидери на компании, при набирането на нов персонал и търсенето на място за нови инвестиции

Наистина частният сектор е механизмът, който движи иновациите в страната, а ИТ бизнесът представлява един от малкото, които значително допринасят към българската икономика. Същевременно обаче, въпреки високата си добавена стойност, както и факторите обуславящи завишена конкурентоспособност, съществува един основен проблем – липса на достатъчно ИТ кадри, много свободни места и образователна система, която се нуждае от модернизиране. В тази връзка, частният бизнес сектор се фокусира върху проекти, целящи овладяване и развитие потенциалът на една бъдеща критична маса от ИТ специалисти.

BGO SOFTWARE

Като софтуерна компания, ние в  BGO Software знаем колко важно е да работиш с най-добрите експерти и да предлагаш най-добрите услуги. Само така може да надскочим конкуренцията и да преодолеем предизвикателствата, които индустрията крие. Нашата роля, както и ролята на много други технологично- и софтуерно-ориентирани бизнеси е да създаваме работни места, които обещават по-добро кариерно и личностно развитие.

За да задействаме промяната, която искаме да видим, заедно с помощта на нашата НПО „От Любов към България“ създадохме безплатна „Уеб Академия“ в гр. Пловдив. Виждайки успешния развой на инициативата, която ни позволи да сертифицираме повече от 300 програмисти след първите шест месеца, ние създадохме още една безплатна ИТ академия. Този път в гр. Стара Загора, която има за цел да възроди града като модерен и иновативен център на информационните технологии и да даде реален шанс за успех на всеки, който пожелае.

По този начин, чрез безплатните курсове по програмиране, които провеждаме и високите резултати, които показват нашите вече обучени ИТ специалисти, и всичко това в рамките на по-малко от година, ни карат да вярваме, че все повече компании ще последват нашия пример и ще спомогнат за развитието на най-проспериращата и високо платена индустрия в страната.

В този ред на мисли, с качествените ни услуги и продукти, уменията, и най-вече опитът натрупан през годините, както и отношението към клиентите, ние предоставяме най-разнообразни ИТ решения. Част от тях са:

  • Уеб приложения – Telerik Kendo UI, ASP.NET MVC, Web API, Entity Framework, Microsoft SQL Server, PHP – Laravel, Symfony, MySQL, PostgreSQL
  • Мобилни приложения – AppBuilder, HTML5, C++, Java, Objective-C, Swift, C#
  • Уебсайтове – HTML5/ CSS, Kendo UI, JavaScript/jQuery, SVG, Twitter Bootstrap Library, WordPress CMS etc.
  • ИТ консултантски услуги и тренинги

Водени от желанието да допринасяме към ИТ сферата с още по-голям набор от услуги, ние предлагаме успешни решения като:

  • Software Development and Support
  • Website Development
  • Application Modernization Services
  • Hosting Solutions

И много други софтуерни решения, които предлагат най-доброто качество и най-високата ефективност за клиентите и потребителите.

КОИ ДЪРЖАВИ АУТСОРСВАТ В БЪЛГАРИЯ?

  • Франция
  • Германия
  • Полша
  • САЩ
  • Англия
  • Русия
  • Испания
  • Китай

ИТ бизнесът в България предлага подходящи условия за по-нататъшен растеж и развитие. Страната ни е свързана с редица предимства и възможности, които я обуславят като предпочитана аутсорсинг дестинация както на този етап, така и в близкото бъдеще.

ДОРИ БРИТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО АУТСОРСВА ДО БЪЛГАРИЯ

Не е случайно, че Министерството на здравеопазването на Великобритания се доверява именно на нас в BGO Software за разработването и поддържането на HARP проекта. Важността на този проект сам по себе си потвърждава високото качество на услугите, които България предлага като ИТ център. Причините, които стоят зад това са много и с развитието на сектора те се променят по начин, който им позволява да следват всички актуални тенденции и иновации.

ОБМИСЛЯТЕ ДА АУТСОРСВАТЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ?

В случай, че искате да се доверите на аутсорсинг услугите в нашата страна или обмисляте да установите своя бизнес и компания тук, шансът да успеете е повече от сигурен! А за да може да си върнем първото място за най-предпочитана ИТ дестинация, следвайте примерите и успешните истории, които ние в BGO Software създаваме.

What’s your goal today?

wyg icon 01

Hire us to develop your
product or solution

Since 2008, BGO Software has been providing dedicated IT teams to Fortune
100 Pharmaceutical Corporations, Government and Healthcare Organisations, and educational institutions.

If you’re looking to flexibly increase capacity without hiring, check out:

On-Demand IT Talent Product Development as a Service
wyg icon 02

Get ahead of the curve
with tech leadership

We help startups, scale-ups & SMEs create cutting-edge healthcare products and solutions by providing them with the technical consultancy and support they need to break through.

If you’re looking to scope and validate your Health solution, check out:

Project CTO as a Service
wyg icon 03

See our Case Studies

Wonder what it takes to solve some of the toughest problems in Health (and how to come up with high-standard, innovative solutions)?

Have a look at our latest work in digital health:

Browse our case studies
wyg icon 04

Contact Us

We help healthcare companies worldwide get the value, speed, and scalability they need-without compromising on quality. You’ll be amazed of how within-reach top service finally is.

Have a project in mind?

Contact us
chat user icon

Hello!

Did you know that BGO Software is one of the only companies strictly specialising in digital health IT talent and tech leadership?

Our team has over 15 years of experience helping health startups, Fortune 100 enterprises, and governments deliver leading healthcare tech solutions.

If you want to explore your options, would you like to book a free consultation call today?

Yes

It’s a free, no-obligation, fact-finding opportunity. You’ll have a friendly chat with our team, ask any questions, and see how we could help in detail.