Уеб Академия: Да създадеш история

29 Jun 2016 - 4 min read software engineering

“Уеб Академия” – това може да се възприеме като олицетворение на нашата идея да подпомогнем икономическия прогрес в България, да допринесем за развитието на българските градове, да ускорим ръста на ИТ сектора и да изградим подходяща ИТ екосистема, която да даде шанс на повече ентусиасти да придобият и усъвършенстват своя талант като програмисти и софтуерни инженери. Но най-вече, академията е израз на идеалната ни цел да разкрием на курсистите в “Уеб Академия”, че те носят положителната промяна, която всички искаме да видим в нашата държава. Защото именно тези хора имат реалната възможност и качества да  бъдат неразривна част от трансформацията на техните родни места в проспериращи ИТ центрове.

  • Две безвъзмездни академии в два различни града – Пловдив и Стара Загора
  • Три професии – Front-End, PHP и .NET
  • Повече от 300 успешно сертифицирани програмисти
  • Четирима курсисти, които вече работят за компанията като програмисти
  • Един, който се присъедини към екипа от лектори в “Уеб Академия Пловдив”
  • Безплатни курсове по английски език в “Уеб Академия Стара Загора”

Това са само част от резултатите, които инициативата бележи с изключителен замах за по-малко от година. Но не е достатъчно само да се каже, че зад  “Уеб Академия” стоят професионалисти. Зад успеха на академията стоят ПРОФЕСИОНАЛИСТИ със визия за по-добро бъдеще.

ПОГЛЕД КЪМ НЕДАЛЕЧНОТО МИНАЛО И ГРЪМКОТО НАЧАЛО НА УЕБ АКАДЕМИЯ…

Уеб Академия

Първоначално, образователният ни проект, който стана реалност с незаменимата подкрепа на нашата НПО „От Любов към България“,  стартира с откриването на “Уеб Академия Пловдив” през октомври, 2015г. Отличителната черта и запазена марка на безплатната академия в гр. Пловдив е вложената решителност да осигурим подходящи работни места за тези, които завършат своето обучение и покажат отлични резултати. Освен това, заедно с нашата фондация, ние от BGO Software предоставяме възможност на хората, да достигнат професионално и индивидуално развитие, без да напускат родните си места. Оттам идва и слоганът на пловдивската ни академия – “Избери бъдеще в твоя град”.

Курсовете, за които могат да кандидатстват хората със или без никакъв опит в програмирането включват PHP, .Net и Front-End технологиите. До момента имаме над 300 сертифицирани програмисти, които успешно са преминали своето обучение в присъствена или онлайн форма. Едни от най-значимите неща, които сме постигнали досега са успешните истории на нашите курсисти. Най-добрите от тях вече работят по големи проекти за BGO Software, а други станаха част от екипа от лектори в “Уеб Академия”. Най-важното тук е, че виждайки позитивите и добрите резултати, ние имаме амбицията и мотивацията да продължим развоя на тези, и подобни трансформиращи събития и занапред.

ПРОГРАМИРАНЕТО НА ЕДИН ГРАД В ИТ ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРИЯ

Уеб Академия

Твърдението, че голямата промяна се случва с малки стъпки и постоянство се оказа вярно и за нашия ИТ образователен проект. Следвайки  благоприятното развитие на “Уеб Академия Пловдив”, ние поехме към още един български град – Стара Загора. Защо точно там? Ако се върнем няколко години назад, градът сам по себе си носи историческото минало на иновативен център, доминиращ в областта на изчислителната техника. Все още редица благоприятни условия напомнят, че Стара Загора може да бъде възроден като технологичен център, който е наравно с вече развитите София, Варна и Пловдив. Стратегическата локация, наличието на млади и амбициозни хора, съвременният общински център и университет, който се стреми към модерните тенденции, са част от цялостната визия на града и подема, който му подобава. Чрез тази база, допълнителната подкрепа от Община Стара Загора, нашите фондация “От любов към България” и “Уеб Академия”, Стара Загора отново се превръща в атрактивен център на информационни технологии и развитието на ИТ специалисти.

Стартирайки на 11 Май 2016г. с мотива „Програмирай Стара Загора“, “Уеб Академия Стара Загора” пренаписва историята, докато безплатните ни обучителни курсове по програмиране градят основите на едно по-добро бъдеще. Тук целта на нашата инициатива е:

  • Да стимулира икономическия растеж на града
  • Да развие по-висок стандарт на живот
  • Да предостави безплатни курсове по програмиране на бъдещи ИТ професионалисти
  • Да им даде шанс да участват активно в трансформацията на родния си град, за да може отново да израстне в атрактивна дестинация за български и международни инвестиции

Уеб Академия

За да си помогнем сами в този образователен проект, ние оптимизирахме обучителната програма в академията, като обединихме теория, опит, умения и примери от реалния бизнес и живот на програмистите. Подбрахме едни от най-добрите лектори, които с личното си отношение и внимание  установяват нови професионални и личностни модели. И тъй като България може да се похвали с наличието на ИТ кадри, владеещи повече от един чуждeстранен език, ние се мотивирахме да допринесем още повече към тази тенденция. Затова включихме и безплатни курсове по английски език наред с останалите курсове по програмиране. По този начин даваме не просто възможност на всеки да подобри или опресни своето ниво, но и да се присъедини към добре подготвените за сферата специалисти.

Накрая, като софтуерна компания с повече от 10 години опит в работата си с различни хора и по разнообразни проекти, ние в BGO Software смятаме, че индустрията на информационните технологии е и индустрия на неограничените възможности. Затова, всеки има правото да получи своя дял от нея и да допринесе с идеи, възгледи и иновативни разработки. Водена от тази идея и решителността да помогнем на повече желаещи да се развиват в сферата на технологиите, “Уеб Академия Стара Загора” предоставя обучителни курсове на деца с аутизъм. Не е ясно кой ще бъде и кога точно ще се появи следващият Джон Атанасов или Стив Джобс. Ясно е обаче, че колкото по-голям брой и различни хора са включени в тази динамика, каквато е ИТ индустрията, толкова по-голям е шансът това да се случи в най-скоро време. И когато нещо се случи за първи път, е… вероятността то да се случи за втори е много по-голям.