НПО От Любов към България или от любов към доброто

11 Aug 2016 - 4 min read НПО

Повече от една година след създаването на НПО “От Любов към България”, заедно с нея се стремим да реализираме колкото се може повече инициативи, целящи подобряване живота на различни групи от хора, включително деца и възрастни в неравностойно положение, многодетни семейства, деца лишени от родителски грижи и други. Идеалната цел е те да получат не само финансова помощ или други необходими материални средства, но и подкрепа, разбиране, и най-вече чувство за значимост. Философията зад това, което правим не е сложна, но в същото време е съществено важна и живото-променяща. Ние сме тези, които формираме света, в който живеем. И точно ние сме тези, които сме способни да помагаме на хората в нужда.

РАЗВИТИЕ НА НПО „ОТ ЛЮБОВ КЪМ БЪЛГАРИЯ“ И КАКВО УСПЯХМЕ ДА НАПРАВИМ ДОСЕГА?

Преди време споменахме кои бяха едни от първите успешни инициативи на фондацията, като една малка част от тях са „Първа пролет“, „Велик Ден“, „На Есен с Песен“, „Master Chef и Децата на Стара Загора“ (където за първи път се събраха всички деца от домовете за деца лишени от родителска грижа в Стара Загора) и много други. Оттогава насам, броят на пренаписаните истории се увеличи значително.

 

Проект „Възможност“

НПО

“Възможност” е обвързан с безплатните ИТ академии на BGO Software и се стреми да предостави качествено безплатно обучение на деца и младежи лишени от родителска грижа, и да развие техния потенциал. Всички знаем колко динамична е ИТ индустрията и сме наясно с това, че тя предлага едни от най-иновативно-ориентираните възможности за работа в България и по света. Заради голямото влияние на ИТ сектора и неговата значимост, НПО „От Любов към България“ комбинира дейността на фондацията с тази на преподавателите и курсистите в „Уеб Академия“.  В резултат на всеобщите усилия и желание, за първи път в България 6 деца с аутизъм между 10 и 14 годишна възраст започнаха да посещават безплатните курсове по програмиране в „Уеб Академия Стара Загора”. В една от сесиите, нашият управител на „Уеб Академия“ Йордан Енев и екипът от бивши курсисти на академията и настоящи BGO Software програмисти, работиха заедно с децата и им показаха основите на програмирането. Друг аспект от проект „Възможност“ са безплатните уроци по английски език, които ще са достъпни както за самите деца, така и за всички хора, обучаващи се в “Уеб Академия Стара Загора”, които имат желание да подобрят нивото на езика си.

Още от септември ще има две групи от деца, които изпитват затруднения от социален характер, които ще присъстват на тези курсове.

Благотворителен концерт и базар за ПУ “Любен Каравелов”

Събитието се проведе на 21.04.2016г. в Държавна Опера Стара Загора. Целта беше да съберем достатъчно средства, за да може да спасим Помощно Училище „Любен Каравелов” и да предотвратим неговото затваряне. В изработката на артикулите за базара активно участваха всички учители на ПУ „Любен Каравелов“, както и самите деца. Множество изпълнители и художествени групи се включиха в благотворителния концерт, за да може да се превърне в едно изключително преживяване за всички. В това число, участниците бяха: Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ с художествен ръководител Даниела Ишиклиева; Детски танцов състав „Зорница“ с художествен ръководител Д. Тодоров; Спортен клуб по художествена гимнастика „Елит“ със ст. треньор Кремена Искренова; Гергана и Милица Тодорови; Клуб по традиционни бойни изкуства гр. Стара Загора с главен треньор Снежана Василева и други.

Кампания „От Любов към Хората“

НПО

Това е една от най-мащабните кампании, които нашата фондация организира. Основната идея е да се подпомагат социални институции и социално слаби и многодетни семейства, възрастни хора, деца без родители, като им осигурим книги, дрехи, обувки, ученически пособия и други вещи предоставени от дарители, и желаещи да се включат в инициативата. За целта, наехме помещение, където по-лесно може да събираме даренията и да ги отдаваме безвъзмездно на хора, които се нуждаят от тях.

С подкрепата на още една ИТ компания в България и все повече индивидуални дарители, „От Любов към България“ успя да организира и редица други инициативи, като „Подари свобода на Радост“, „Стани таен Дядо Коледа“, „Дари книжка на дете“, „Училище любимо“, „Топла храна за Борислав“, „Подари бал на абитуриент“. Разбира се, проектите не се изчерпват дотук. Още от самото създаване на фондация „От Любов към България“, ние си поставихме за цел наистина да осъществим промяната, която искаме да виждаме не просто с думи, а с действия. Една истинска благотворителна кампания е когато помагаме на някого в реално време, в реален момент и за реална кауза. Една истинска благотворителна кампания е когато ставаме част от историята на другите, когато съпреживяваме и правим всичко по силите си да доведем една значителна и по-добра промяна. Но не всичко опира единствено и само до материалната средства и помощ. Истинската промяна се осъществява, като се изгради емоционална връзка, целенасоченост и взаимна решителност. А ние в BGO Software и нашата НПО „От Любов към България“ се стремим към изграждането и организирането на повече такива благотворителни проекти. Виждайки повече от положителните резултати, ние сме решени да продължаваме с всеобщи усилия да пренаписваме историята на другите. Ние го можем и вярваме, че другите го могат също.