Повече Жени в Технологиите: Възможно и Кога? – Част I

09 Jul 2015 6 min read
BGO Software
жени в технологията

ИТ индустрията е достигнала своя върховен момент. И докато е във възход, работодатели се конкурират и опитва да привлекат най-квалифицираните лица към своя бизнес. Въпреки това, все още има хора, които са пренебрегвани и оставяни да се крият в сенките. Това не е така, защото не притежават необходимия набор от умения. Причината се дължи на факта, че тази специфична група “неуспешни кандидати” са представени от жени. Ние казваме “неуспешни” не защото не са успели в своята ясна демонстрация на възможностите. Вместо това, жените в технологичната индустрия са „обременени“ с един вид полова “несправедливост”. Те са пренебрегвани или подценявани, дори преди още да получат шанса да разкрият тяхната ИТ гуру страна. Още повече, жените често са оставяни като втори избор в сравнение с ИТ кадрите от другия пол. Но защо това е така? Какви са причините за тази тенденция, която циркулира по целия свят? Дали това ще се промени и кога?

Подозирайки, че има различие между половете в света на технологиите е едно нещо. Но чувайки за него, виждайки и преживявайки го е съвсем различна история. Това наистина отваря очите. И тук е истината. Последното проучване на American Association of University Women разкрива някои цифри, които служат като доказателство за казаното по-горе. В тази връзка, общият процент на жените в целия технологичен сектор се състои от минималните 26%. Това е по-малко от депресиращите 35% изчислени през 1990 г. Какво следователно имаме тук? Двадесет и пет години разлика и приблизително 10% спад в броя на длъжностите заети от жени. Това е проблем. Дори големи компании като Microsoft, например, демонстрират ниско женско присъствие. През октомври миналата година компанията обяви, че жените са били 29,1% от работната сила. Нещо повече, само 16,6% имат технически роли и 23% заемат ръководни позиции. Дали говорим за определена полова дискриминация в областта на технологиите тогава? Това ли е версията на двадесет и първи век за времето през 1960, когато жените са били потискани от това, което изглежда да е било доминирано от мъжете общество? Това ли е сегашният вариант на годините, през които жените са заемали по-ниски места в екзистенциалната верига? Надяваме се, че не е. Гледайки по-глобално на нещата, виждаме,  че има хиляди незаети позиции в компютърните науки. Въпреки това, собствениците на фирми затварят вратите си, или ако трябва да кажем “изключват своите компютри” за жени кандидати.

В отговор на нашия въпрос “Каква е основната причина за текущата полова диспропорция в областта на технологиите”, Даниела Лекушева, .NET Developer в BGO Software, засегна няколко много основни сегментa. Тя посочи:

технологиите

„Според моята лична гледна точка има няколко основни причини за това, но първата и най-основна е съществуването на някои предразсъдъци и стереотипи в обществото. Налице са видими разделения между професиите за жени и професиите само за мъже. Следователно, тяхното формално разделение е, че някои са “типично женски,” а други са “типично мъжки.” Именно във втората категория хората интегрират позиции като софтуерен инженер, .NET разработчик и така нататък. Следователно, тъй като работата в ИТ индустрията се подразбира като работа по-подходяща за мъже, жените често биват изключвани от по-голямата картина, защото те се възприемат като неспособни да покажат конкретни стойности. Например, има широко разпространено убеждение, че жените нямат алгоритмично, аналитично и логическо мислене, което е задължително, когато става въпрос за ИТ експертите. Но това е напълно погрешно. Погрешно, първо защото наличието на определен тип мислене е индивидуална, а не полова характеристика. И второ, този конкретен алгоритмичен и логичен начин на мислене е част от образованието на всеки бъдещ програмист. Следователно то може да бъде развито с набирането на опит.“

След това Даниела Лекушева добави:

„Мога да си спомня едно от най-първите ми интервюта за работа за позицията Програмист. Интервюиращите осезаeмо подценяваха способностите ми в ИТ сектора от самото начало. Но защо? Просто защото видяха, че кандидатът не е мъж, а млада и неопитна жена. В началото задаваха въпросите си по подигравателен начин и с предварително убеждение, че тъй като съм жена, аз не мога да отговоря. Въпреки това, и тук аз казвам “Въпреки това” с главни букви, аз им доказах, че грешат и опровергах очакванията им. Постепенно отношението им към мен се промени. Въпреки че в този момент чувствах вътрешен дискомфорт, демотивация и несигурност, аз успях да ги обърна и да ги превърне в комфорт, мотивация и сигурност. В края на краищата, аз вярвам, че вътрешния позитивизъм може да победи външния негативизъм. Истинското предизвикателство за една жена, не само в ИТ сферата, но и във всяка друга, е да постигне успех в реализацията си в професионален план и да комбинира този успех със семейството, майчинството и хобитата. Най-важното, една жена трябва да успее в това да бъде предимно жена. Като жена, съпруга и майка знам колко трудно може да бъде това, но със сигурност не е и невъзможно. Силно вярвам, че тази хармония е постижима, тъй като в самата основа на успеха стои желанието, следвано от личната мотивация, волята и последователността. Бих искала да добавя и вдъхновението също, защото въпреки че е считан за скучен, ИТ секторът все още пази място за вдъхновението. И това може наистина да бъде движещата сила тук.”

Елена Кирилова, Програмист Софтуерни Апликации, друга супер-жена в BGO Software, коментира, че:

технологиите

“Няма особено силно образование за компютърните науки (или поне не в правилния формат) в средните училища, които да дадат възможност на повече момичета да опитат и да видят какво точно представлява тази наука, без конкретно да тръгват по този кариерен път в бъдеще. Предполагам, че за повечето хора типичен образ на един човек от ИТ индустрията е мъж, който посвещава цялото си време на разшифроване и създаване на кодове в тъмна стая, изолиран от външния свят. Този афинитет към „джаджи“ е много по-вградена в характера на момчетата. В този смисъл, за тях е много по-лесно да намерят своя път към програмирането или други ИТ-ориентирани професии, отколкото за момичета. Светът на технологиите е просто признат като мъжка специалност. А това не би трябвало да е така. Жените не са по-малко интелигентни от мъжете. Те просто се нуждаят от поле за изява. В програмирането ключова част от работния процес е сътрудничеството с другите, дори ако то е виртуално. Мисля, че една жена има едно основно предимство – тя не се опитва да измисли нещо, докато стои зад своето его. На едно от първите ми интервюта бях изправен пред пренебрежително и неприветливо отношение. И все пак, аз мисля, че всеки мъж с подобен на моя професионален профил, би могъл да попадне в подобна ситуация. Но има едно огромно различие. За разлика от нас жените, мъжете са по-склонни да изпитат някакъв „срив“ в тяхното самочувствие и увереност.”

За да обобщим, както вече споменахме, факторите, които са позиционирани в самия център на този глобален проблем, не се коренят в липсата на талант или ИТ експертиза при жените. Да си технологично-неграмотен не е причината също. Има толкова много работни места несвързани с програмирането, в здравеопазването например, които също се нуждаят от техническо познание. И тези работни позиции функционират, и по-специално, се извършват от жени. Заключение? Да, жените имат достатъчно технически умения, за да окупират ИТ сферата. Нещо повече. Те също имат аналитичен тип мислене. И този начин на мислене е само една от характеристиките, които ще им помогнат да оцелеят в “типично мъжкия света” на писането на кодове, разработването на програми, приложения и така нататък.

Повече Жени в Технологиите: Възможно и Кога? – Част II

What’s your goal today?

wyg icon 01

Hire us to develop your
product or solution

Since 2008, BGO Software has been providing dedicated IT teams to Fortune
100 Pharmaceutical Corporations, Government and Healthcare Organisations, and educational institutions.

If you’re looking to flexibly increase capacity without hiring, check out:

On-Demand IT Talent Product Development as a Service
wyg icon 02

Get ahead of the curve
with tech leadership

We help startups, scale-ups & SMEs create cutting-edge healthcare products and solutions by providing them with the technical consultancy and support they need to break through.

If you’re looking to scope and validate your Health solution, check out:

Project CTO as a Service
wyg icon 03

See our Case Studies

Wonder what it takes to solve some of the toughest problems in Health (and how to come up with high-standard, innovative solutions)?

Have a look at our latest work in digital health:

Browse our case studies
wyg icon 04

Contact Us

We help healthcare companies worldwide get the value, speed, and scalability they need-without compromising on quality. You’ll be amazed of how within-reach top service finally is.

Have a project in mind?

Contact us
chat user icon

Hello!

Did you know that BGO Software is one of the only companies strictly specialising in digital health IT talent and tech leadership?

Our team has over 15 years of experience helping health startups, Fortune 100 enterprises, and governments deliver leading healthcare tech solutions.

If you want to explore your options, would you like to book a free consultation call today?

Yes

It’s a free, no-obligation, fact-finding opportunity. You’ll have a friendly chat with our team, ask any questions, and see how we could help in detail.