Повече Жени в Технологиите: Възможно и Кога? – Част II

13 Jul 2015 5 min read
BGO Software
Women in Tech

Някои хора са приели погрешната представа, че работещите жени са някак неохотни и незаинтересовани спрямо информационните технологии. За разлика от мъжете, от друга страна, чиято страст към технологиите не е придобита с течение на времето, но е всъщност, възприета като нещо априори. Но основните причини за това съществуващото неравенство не са природни, а културни, образователни и социални.

Културни

Дисбалансът между наемането на мъже и жени ИТ специалисти трябва да се разглежда като културен проблем. След като вече са увековечили образа на типичния ИТ специалист, хората намират за трудно да заменят този прототип с женски вариант. Но тази голяма заблуда, основно, е продукт на ТВ предавания като „Теория за Големия Взрив“ или „Силициевата долина.“ Те изграждат стандартен поп-културен модел на технологичните професионалисти, които са възприети като социално странни, облечени в суичъри зубъри, които се изолират от външния свят и избягват директно да се свържат с него. А трябва. И то веднага… след като са готови с кода си и са измислили още едно иновативно приложение, защото това е каквото правят те, нали? Иновации. И тъй като силата на телевизията е толкова влиятелна, хората са поведени към идеята, че това е ултиматумният стереотип на технологичните гении в реалния живот също. Вземайки Даниела Лекушева като пример от първа ръка, жените са способни да докажат, че и те имат място в технологично-ориентираната общност. Най-голямото предизвикателство се равнява на това да се пречупят всички тези ИТ стереотипи, които са болестта на модерните дни. Вярно е, че това е трудно, но със сигурност може да бъде постигнато.

Образователни

Основният проблем не се корени в това, че жените показват по-малко желание или интерес да работят в ИТ сектора. По-скоро те не получават удовлетворяваща подготовка от най-ранна възраст. Което представлява огромна разлика между тях и мъжете. Това се дължи отчасти на компютърните игри. Типично, игрите са насочени към момчета и мъжката аудитория като цяло. В този смисъл, преди да е станало време за тези момчета да отидат в колеж, те вече са придобили значително познание за джаджите, технологиите и програмите. За разлика от своите съученици от женски пол, разбира се. С откриването на различни бъгове и „разлагайки“ структурата на игри като GTA, Halo, Call of Duty, Counter-Strike и т.н., момчетата могат да се докоснат до основите на програмирането. В резултат на това, тези от тях, които се записват за предмети като „Компютърна грамотност“ вече имат значителен опит с игрите зад гърба си. Нещо повече. Мъжката аудитория дори може да обясни какво представлява дънната платка по-добре от техния учител. Когато момичетата влизат в такива класове, те остават с впечатлението, че момчетата са повече на брой и притежават повече познания за компютрите, отколкото тях. Дори когато те са склонни да достигнат подобни нива на знание, много често няма достатъчна равна подготовка в училище, която да помогне на момичетата.

Социални

И накрая, има го и социалният въпрос, който в много ситуации може да се тълкува също като сексизъм. Да. Ние живеем в двадесет и първи век, но дискриминацията между половете все още съществува. Харесва ли ви или не, това са чисти факти. Днес ние сме представени с много фин, по-умел и дори хитър вид сексизъм, присъстващ в ИТ индустрията. Как можем да го разпознаем? Той е проникнал в самата реакцията на хората (най-вече мъжете), когато една жена изразява мнението си по отношение на дадена технологично-базирана тема или въпрос. Или просто, когато тя предлага решение за софтуерен бъг и бива пренебрегната, прекъсната или получи присмех в отговор. Този социален проблем се намира в най-очевидните неща, но и в малките неща също. Той е в детайлите и в недадената възможност за кооперативност или колегиалност.

Какво следва тогава?

Да бъдеш жена, която има пълен капацитет да се развиват в областта на технологиите е истинско предизвикателство. Въпреки факта, че жените са напълно способни да поддържат “мъжки работни места”, логично е да се мисли, че те не получават достатъчно признание в технологичните среди поради различни причини. Това е така просто, защото мъжете смятат, че се раждат с технологичния инстинкт, който жените или придобиват по-късно или никога. Но това е илюзорно възприятие. За съжаление, заедно с това, има и други “митове” и стереотипи, които пречат на жените да бъдат приети като равни. Но най-важното, такива фантастични приказки трябва да бъдат изкоренени.

Живеем в един бързо напредващ свят. Въпреки предразсъдъците и стереотипните възприятия изброени по-горе, представители на нежния пол виждат светлината в тунела, когато става дума за най-обещаващите индустрия за последните години – ИТ. Намирайки мотивация и възползвайки се от всяка дадена и недадена възможност, жените стават все повече и по-ангажирани с чисто мъжки работни места, като софтуерно инженерство и др. Ако сега мъжете съставляват около 70% от тези служители с компютърно ориентирани професии, шансовете са, че ще видим 50% жени и 50% мъже в бъдеще. Зараждането на тази нова тенденция – повече жени да присъстват в света на технологиите – става възможно благодарение на редица организации, събития и платформи като “Български център за жените в технологиите” или Грейс Хопър Celebration of Women in Computing IT Conference. Тези и много други са насочени към повишаване на професионалното участие на жените в ИТ сектора.

Убедена, че жените са също толкова ИТ-способни, както мъжете, Петя Николаева-Стоянова, Софтуер Разработчик в BGO Software, твърди, че:

Петя Николаева-Стоянова, Софтуер Разработчик в BGO Software

“Досега сме наблюдавали тенденцията, че има по-малко жени в ИТ сектора, отколкото мъже. Въпреки това, по мое мнение, тази тенденция постепенно става част от миналото и повече позиции в тази област стават заети от жени. Има работодатели, които съзнателно търсят и предпочитат жени за различни позиции свързани с ИТ, защото знаят нашите предимства от чисто натурална гледна точка. Ние сме по-усърдни, по-организирани, по-отговорни, по-внимателни и можем да работим едновременно по няколко задачи, защото да сме „мултитаскинг“ е нашето нещо.

Един от проблемите, обаче, е когато една жена програмист, например, трябва да вземе отпуск по майчинство в продължение на година и половина (понякога дори и повече) и след това да се върне на работа отново. Този период на отсъствие много често има пагубни последици. Особено, когато компанията е нестабилна. Тогава и доверието в нечии способности се губи. Работодателите избягват да наемат майки на малки деца поради подобни причини – те знаят, че такива жени, без значение колко са добри в това, което правят, ще отсъстват по-често. Жените в този случай може лесно да се откажат от самото начало и да решат да не продължат кариерата си в ИТ сектора.

Независимо от това, има работодатели, които осъзнават ползите от наемането на жени в тази област. Старите стереотипи се огъват и жените все повече вярват в себе си и се виждат като технологични специалисти.“

Това може да отнеме време, но има едно нещо със сигурност – светът на технологиите постепенно се превръща в свят, където жените могат да просперират наред с мъжете програмисти.

Повече Жени в Технологиите: Възможно и Кога? – Част I

What’s your goal today?

wyg icon 01

Hire us to develop your
product or solution

Since 2008, BGO Software has been providing dedicated IT teams to Fortune
100 Pharmaceutical Corporations, Government and Healthcare Organisations, and educational institutions.

If you’re looking to flexibly increase capacity without hiring, check out:

On-Demand IT Talent Product Development as a Service
wyg icon 02

Get ahead of the curve
with tech leadership

We help startups, scale-ups & SMEs create cutting-edge healthcare products and solutions by providing them with the technical consultancy and support they need to break through.

If you’re looking to scope and validate your Health solution, check out:

Project CTO as a Service
wyg icon 03

See our Case Studies

Wonder what it takes to solve some of the toughest problems in Health (and how to come up with high-standard, innovative solutions)?

Have a look at our latest work in digital health:

Browse our case studies
wyg icon 04

Contact Us

We help healthcare companies worldwide get the value, speed, and scalability they need-without compromising on quality. You’ll be amazed of how within-reach top service finally is.

Have a project in mind?

Contact us
chat user icon

Hello!

Did you know that BGO Software is one of the only companies strictly specialising in digital health IT talent and tech leadership?

Our team has over 15 years of experience helping health startups, Fortune 100 enterprises, and governments deliver leading healthcare tech solutions.

If you want to explore your options, would you like to book a free consultation call today?

Yes

It’s a free, no-obligation, fact-finding opportunity. You’ll have a friendly chat with our team, ask any questions, and see how we could help in detail.