BGO Software Тиймбилдинг: Изграждаме По-добър Екип

03 Jul 2015 - 2 min read BGO Software team building

Тиймбилдинг. Когато чуем думата “тиймбилдинг”, тя автоматично намеква за идеята на групово събитие, което да мотивира всеки член на групата да общува, изгражда връзки и, разбира се, да се забавлява преди всичко! Но не всяка компания е приела тази практика да организира подобни дейности извън офиса. Консумирани от “административния” хаос и суетата на бизнес всекидневието, работодателите забравят, че хората, които работят за тях не са просто… хора, които работят за тях. Те са човешки същества, които имат заложено в своя характер желание да бъдат забелязани и оценени. Тези неща заедно с усещането, че са част от екип и чувството за постижение представляват основните съставки за щастие и крайна удовлетвореност от работата. Затова трябва да приемем, че ценените служители са служители, които са щастливи. Тяхната най-голяма продуктивност ще стимулира лидера на компанията или организацията да направи така, че персонала наистина да се чувства по този начин. И как може да се постигне това? Отговорът е прост. Тиймбилдинг.

тийм-билдинг

Въпреки че такива събития обикновено се провеждат навън, те успяват да принесат нещо различно вътре в работната среда. И това “нещо” е именно подобрен колектив. След тиймбилдингът, който се състоя през ноември, 2014 г., такива събития се превърнаха в традиция за нашата компания. Сегашното такова събитие се проведе от 26 до 28 юни, 2015 г. във впечатляващ хотел в зашеметяващия ски курорт Боровец. Там бяха организирани различни дейности, целящи сплотяване на екипа – от предизвикателства с хвърляне на яйца до пресъздаване на известната картина „Свободата води народа“. Тези предизвикателства имаха за цел да насърчат работата на всеки един от нас, да ни помогнат в изграждането на истински екип и да ни научат да работим заедно, за да може по този начин да се достави оптимизирана продуктивност и резултати.

Въоръжени с много решителност, отношение и желание за победа през петте различни етапа от тестовете, ние наистина успяхме да спечелим накрая. Но наградата не беше нещо материално. Тя беше много повече от това – приятелство. Най-доброто нещо? Всички от нас успяха да покажат несравними умения, ангажираност, воля и готовност да работим като един. По-важното, обаче, ние се насладихме на времето прекарано заедно. Накрая, в духа на такива събития, имахме и дъжд. Да, много от него в действителност. И все пак, силата на колективната мисъл и усилия не изчезна дори по време на този вид “тест” от природата. Напротив. Ние станахме още по-вдъхновени да покажем какво можем да правим като екип, дори и в най-трудните предизвикателства.

тийм-билдинг

Вярно е, че повечето офиси създават различни и общи отговорности между отделите. И макар, че те те споделят едно и също пространство, работейки по своите проекти, това понякога не е достатъчно за превръщането на една група от хора в ефективен екип. Екип, който може да даде тласък на продуктивността в цялата компания. Тиймбилдингите, изглежда, са наистина полезни практики в такива случаи. Защо? Защото те могат да съборят всички бариери и стени, стоящи между различните личности. Но, още повече, тиймбилдингите превръщат хората от офиса в екип.